Definitief Energielabel, particulieren

Wat is een energielabel?

 

Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Het label maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

 

Het energielabel kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van uw woning. Een groener energielabel (bijvoorbeeld A, B of C) kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen. Het energielabel bevat tips over het energiezuiniger maken van uw huis. Investeren in energiebesparende maatregelen levert meer wooncomfort en een lagere energierekening op.

Heeft u al een energielabel?

 

Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via zoekuwenergielabel.nl. Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig. Heeft u uw huis met een geregistreerd energielabel ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht, mits het oude label nog geldig is. Als voor uw woning nog geen definitief energielabel is geregistreerd, dan heeft uw woning een voorlopig energielabel. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens die geregistreerd staan bij het Kadaster, zoals het bouwjaar en het woningtype. Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via de webapplicatie uw definitief energielabel aanvragen.

Kan het voorlopig en definitief energielabel verschillen?

 

Het kan voorkomen dat het voorlopig energielabel en het definitief energielabel verschillen. Het voorlopig label is op basis van de meest voorkomende woningkenmerken samengesteld. Als de kenmerken van uw woning anders zijn, dan wijzigt ook het energielabel. Bijvoorbeeld bij plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel, betere isolatie of dubbel glas. Soms valt het definitief label ongunstiger uit dan het voorlopig label. Bijvoorbeeld wanneer er sinds de bouw geen verbeteringen in de woning zijn aangebracht. Controleer tijdens het aanvraagproces of de woningkenmerken juist zijn!

 Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen

 

Als u uw huis verkoopt, dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Doet u dat niet, dan kun u een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. U kan een energielabel aanvragen op energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat in zes stappen:

  1. Inloggen uw DigiD.
  2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. e-label als erkend deskundige selecteren, wij gaan het bewijs controleren.
  5. Gegevens versturen.
  6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).